TREĆI FESTIVAL FRANCUSKOG FILMA

TREĆI  FESTIVAL FRANCUSKOG FILMA od 21. do 25 JULA U KOMBANK DVORANI, BIOSKOPU NA OTVORENOM I ONLINE PLATFORMI MOJ OFF

 

FESTIVAL OTVARA FILM „FRANCUSKA“  OVOGODIŠNJE KANSKE SELEKCIJE OD VIŠESTRUKO NAGRAĐIVANOG REDITELJA BRUNA DUMONA SA AKTERKOM LEOM SEJDU KOJU UPOREĐUJU SA SLAVNOM KATRIN DENEV

 

ZATVARANJE UZ DRAMU IZ 2020. GODINE „POD ZVEDAMA PARIZA“ OD NEMAČKOG REDITELJA KLAUSA DREKSELA POZNATOG PO NASLOVIMA „PORODIČNE VEZE“, „NA IVICI SVETA“; „AMERIKA“

 

 

 

OTVARANJE  21. JULA U BIOSKOPU NA OTVORENOM  NA KOSANČIĆEVOM VENCU

 

DEO FESTIVALSKOG PROGRAMA U KOMBANK DVORANI OD 22. DO 25. JULA

 

 

 

 

Najaktuelnija dela francuske kinematografije iz 2021. ali i prošle godine zaživeće ove godine na velikom platnu u okviru trećeg Festivala francuskog filma, koji će biti održan od 21. do 25.jula na tri lokacije: u bioskopu na otvorenom na Kosančićevom vencu, u Kombank Dvorani, ali i na online platformi MOJ OFF.  Festival francuskog filma pružiće domaćoj publici 8 izvanrednih  francuskih filmova, među kojima će biti i deo ekskluzivnih ostvarenja filmske selekcije u Kanu, dok će u okviru paralelnog programa biti prikazani francuski klasici, tačnije četiri filmska ostvarenja iz ove kategorije -filmska dela čuvenih reditelja Mihaela Haneke (Michael Haneke)  i Robera Bresona (Robert Bresson ). Omaž francuskom filmu u okviru festivala biće održan u organizaciji Francuskog instituta, Kombank Dvorane i MCF MegaCom Film-a.

 

Festival će 21.jula u 21h biti otvoren u bioskopu na otvorenom na Kosančićevom vencu uz film Francuska („France“) reditelja Bruna Dumona koji u svom bogatom opusu filmova broji čak 30 filmskih nagrada i 43 nominacije. Drama sa elementima komedije Francuska je inače deo zvanične kanske filmske selekcije za 2021. godinu. Glavna uloga poverena je tamošnjoj filmskoj zvezdi  Lei Sejdu ( Lea Seydoux) ovenčanoj Zlatnom palmom u Kanu, a istovremno poznatoj po ulogama u ostvarenjima Obmana, Zločini budućnosti, Jednog lepog jutra, Priča mog života, ali i filmu Francuska depeša čija je premijera planirana za oktobar ove godine, a u kojoj tumači izvesnu Simon.

 

Istovremeno, uz nju u filmu igraju i njena starija koleginica germanskog porekla Julijana Koler (Juliane Kohler) inače trostruka dobitnica evropskih filmskih nagrada, kao i francuski glumac Benžamin Biolej ( Benjamin Biolay) koji se pored glume bavi i komponovanjem. Film Francuska opisuje život poznate novinarke koja žonglirajući između privatnog života i karijere, iznenada doživljava obrt kada joj se događa stravična saobraćajna nesreća.

 

Poslednjeg dana festivala biće prikazan film „Pod zvezdama Pariza“, koji dolazi od nemačkog reditelja Klausa Dreksela (Claus Drexel) poznatog po naslovima Porodične veze, Na ivici sveta, Amerika.  Glavne uloge povrene su francuskim glumcima  Katrin Fro (Catherine Frot) glumici i piscu koja je široj javnosti poznata po filmu Margareta iz 2015. u kojoj je tumačila ulogu slavne francuske glumačke dive-  Margarete Dumon ( Margaret Dumont) ; zatim glumica i reditelja Dominik Fro (Dominique Frot ) i Mahmadi Iafa (Mahmadou Jaffa) poznat po aktuelnoj francuskoj seriji „Obećavam ti“. Radnja filma prati Kristinu koja je beskućnica u Parizu. Jedne zimske noći zatiče Sulija, osmogodišnjeg eritrejskog dečaka, koji jeca ispred svog skloništa. Vezani svojim marginalnim uslovima, zajedno kreću na emocionalno putovanje kako bi pronašli njegovu majku u Parizu.

 

Između ostalih na festivalu će biti prikazana i francuska drama „Ibrahim“, komedija „Dva alfreda“ kao i klasici Hanekeov „Pijanista“ i Bresonov „Novac“.

 

Tradicija kumstva festivalu se nastavlja, a ove godine kum će biti Vladimir Perišić.


Detaljan program festivala biće predstavljen sledeće nedelje na konferenciji za medije, koja će biti održana u Kombank Dvorani 15. jula.

 

Ovogodišnji partneri festivala su Ministartsvo kulture Republike Srbije, Opština Stari Grad, TV 5 Monde, Unifrance i Moj OFF.